Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı
image


YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ MÜZE NİTELİĞİ TAŞIYACAK.

Batı Karadeniz’deki tüm yazma ve eski harfli basma eserlerin Kastamonu’da toplanması, kütüphanenin alanında bölgeye öncülük edecek şehrin Kastamonu olacağı öngörülüyor. Kastamonu'da beylikler döneminden günümüze kadar medrese kütüphanelerinden gelen 4 bin 185 adet yazma eser ve 9 bin 260 eski harfli (Osmanlıca) eserler Yazma Eser Kütüphanesinde sergilenecek. Daha önce Kastamonu Halk Kütüphanesinde muhafaza edilen bu eserlerin Yazma Eser Kütüphanesi binasına taşınması çalışmalarına başlandı.

"KURTULUŞ SAVAŞI DÖNEMİNE IŞIK TUTAN GAZETELER TALEP GÖRÜYOR"

Yazma Eser Kütüphanesi koleksiyonuna bakıldığı zaman dini kitaplar dışında edebiyat, tarih, coğrafya, cebir, coğrafya, tıp, astroloji gibi birçok konuya sahip yaklaşık 700-800 yıllık eserlerin olduğu görülüyor. Yazma Eser Kütüphanesi koleksiyonunda yaklaşık 80 cilt eski harfli dergi ve gazetenin yer almakta. Araştırmalar için ön plana çıkan ve yoğun olarak talep edilen gazeteleri şu şekilde; "Araştırmacılar, Kurtuluş Savaşı dönemine ışık tutan Osmanlıca gazetelere çok fazla ilgi gösteriyor. Özellikle Açıksöz Gazetesi, Kastamonu Vilayet Gazetesi, Köroğlu Gazetesi ve çok sayıda Osmanlıca dergi araştırmacılar tarafından yoğun olarak kullanılıyor."

YAZMA ESERLER ÖZENLE MUHAFAZA EDİLECEK

Yazma eserlerin özel yapım raylı çelik dolaplarda korunduğu, bu dolapların yangına karşı özel donanımına sahip olduğunu ve olası bir yangın felaketinde bu eserlerin bulunan bölümlerin zarar görmeyeceği belirtildi. Yurtdışı ve yurtiçinden birçok üniversiteden Yazma Eser Kütüphanesi eserlerine çok fazla talep gelmekte; Araştırmacılar 'yazmalar.gov.tr' adresinden Kastamonu'da ve Türkiye'deki yazma eserlere ulaşabilir . Yurtdışından ve yurtiçinden bu tür yazma eserlerin talep gördüğü ve bu eserlere sahip olan Kastamonu'nun köklü tarihe ve zengin bir kültüre sahip olduğunun kanıtıdır. "Gerek Selçuklu ve beylikler döneminde gerekse Osmanlı zamanında kurulan medreselerden çıkan eserler bizim diğer illere nazaran ne kadar zengin bir tarihe sahip olduğumuzun kanıtıdır. Elimizde bulunan yazma eserler ilimizin medreselerinden çıktı, Kastamonu halkının da bu eserleri tanıması için elimizden geleni yapacağız.

Yazma Eser Kütüphanesinde, yazma eser ve eski harfli eserlerin anatomisine uygun salonlar oluşturulurken solanlarda ahşap kullanıldı. Eski kitapların okunması zor olduğu için araştırmacılar için masalar üzerine özel ışıklandırmalarda yapıldı. Osmanlıca, Arapça ve Farsça kitaplar olduğu için yeni kütüphaneden en çok Tarih Bölümü ve İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin işine yarayacağını ve kütüphanede paha biçilemez eserlerin sergilenmesinden dolayı da bir nevi müze niteliği taşıyor.